Hoe kies je het hondenras dat bij jou past

Hoe kies je het hondenras dat bij jou past

De hond wordt ook wel een man zijn beste vriend genoemd. Als je een hond uitkiest, wil je er wel eentje die past bij jouw levensstijl. Het is heel spannend als je een hond uitkiest. Bij het uitkiezen van een beste vriend zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Want als je kinderen hebt, is een Sheppard niet de beste keuze. Maar hoe weet je dan welke hond wel past bij jou?

Welke ras

Heb je al bedacht welk hondenras je graag wilt? Als je bijvoorbeeld wat ouder bent, is een grote, drukke hond misschien niet de beste keus. Is een hond heel erg wild, dan is het ook niet echt een goede keus voor kinderen. En niet elke hondenras houdt van kinderen.

Behoefte

Zoals ook jij je eigen behoeften hebt, heeft elk hondenras ook zijn eigen behoeften. Daarom is het zo belangrijk om erachter te komen of jullie behoeftes synchroon lopen met elkaar voordat je een bepaald hondenras kiest. Door middel van een test kunt gemakkelijk weten welke hond geschikt is voor jou.

Het moest passen in je leven

Heb je al bedacht hoe je leven eruit ziet met een hond? Misschien zoek je iemand waarmee je kunt bankhangen of juist een hond waarmee je kunt joggen. Het karakter van een hond is allesbepalend in de beslissing voor het hondenras dat jij uitkiest.

Je eerste hond

Sommige honden hebben een sterk karakter. Daarom is het soms belangrijk dat je met sommige hondenrassen al wat ervaring hebt, zodat je bepaalde eigenaardigheden begrijpt.

Spullen voor je hond

Heb je al wat eetbakjes en drinkbakjes in huis? Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je deze spullen al klaar hebt liggen.

Haaruitval

Hou je er rekening mee dat honden last hebben van haaruitval? Sommige honden net iets meer dan anderen. Hopelijk vind je het niet erg om de stofzuiger wat vaker te pakken.

Communicatie

Als je een hondenras uitkiest, is het verstandig om na te denken over hoe de hond communiceert. Blaft of huilt een hond veel? En hoe vaak?

Verzorging

Net als wij ons haar verzorgen door te wassen en te voeden, moet dat bij een hond ook. Ben je er klaar voor om de vacht van je hond op regelmatige basis te verzorgen?

Hoe actief ben je?

Bij het uitkiezen van een hondenras, is het belangrijk om een hond uit te kiezen die ongeveer evenveel beweegt als jij. Ben jij niet echt een wandelaar? Neem dan geen hond die veel van rennen houdt.

Zorgkosten

Als het gaat om gezondheidsproblemen, is het bij honden erfelijk aangelegd. Sommige honden hebben eerder last van zeer ernstige gezondheidsproblemen. Hierdoor kunnen je zorgkosten enorm omhoog gaan.

Groot of klein

Het formaat van een hond is zeer belangrijk. Het moet namelijk wel passen in je huis. Neem bijvoorbeeld geen grote hond als je een niet al te ruime woning hebt. Een hond heeft ook beweegruimte nodig.

Zoals je kunt zien, zijn er aardig wat dingen om over na te denken, maar we hebben hier een aantal hondenrassen op een rijtje gezet en hun kenmerken om jou te helpen zodat je makkelijker een keus kunt maken.

Gezinshond

Ben je op zoek naar een gezinshond? Dan is de Golden Retriever misschien wat voor jou. Deze honden worden 10-12 jaar en hoort bij de grote honden. Deze hond houdt van gezelschap en is volgzaam. Van nature is het een jachthond en heeft veel beweging nodig. Let op, door zijn lange haren moet je hem wel vaak borstelen.

Gezelschapshond

Zoek je een hond die van gezelschap houdt en niet zonder zijn baasje kan? Dan is de Chihuahua een leuke hond. Deze hond heeft een levensverwachting van 15-20 jaar en is daarmee een van de langstlevende hondenrassen. Wees wel consequent in de opvoeding, zodat hij zich niet groter voelt dan hij is. Aan een paar korte wandelingen heeft hij genoeg.

Bewaker

Als je op zoek bent, naar een trouwe en zeer waakzame hond. Is de Duitse herder de hond voor jou. De levensverwachting van deze hond is 10-12. Hij is zeer intelligent en houdt van voldoende beweging. Hij is het liefst bij jou. Hij moet wel geestelijk uitgedaagd worden, anders gaat hij zich vervelen. Helaas staan deze honden wel bekend om gezondheidsproblemen, dus hou daar rekening mee.

Ben je net als wij ook enthousiast over het kiezen van het juiste hondenras? Wil je ook graag een hond, maar weet je nog niet welke bij jou past? Doe dan de test en kom erachter welke hond geschikt is voor jou!