Goede manieren

Goede manieren

Ieder baasje wil een hond die goed luistert en vriendelijk is voor andere dieren en mensen. Een hond doet dit niet vanzelf. Hij moet het leren. Hiervoor is het nodig dat je duidelijk bent. Wat de hond vandaag mag, mag hij morgen ook. Misschien vind je het bijvoorbeeld leuk als een kleine pup tegen je opspringt. Maar als je het jonge hondje dit springen niet verbiedt, zal hij dit later ook doen als hij groot is en vieze modderpoten heeft.

Kom, zit, lig, blijf

Het is belangrijk dat honden leren gehoorzamen. Dat lukt alleen als je laat merken dat jij de baas bent. Doe je dit niet, dan wordt de hond de baas over jou. De hond moet leren bevelen op te volgen, zoals ‘kom’, ‘zit’, ‘lig’ en ‘blijf’. Geef altijd dezelfde korte commando’s.

Iedereen in het gezin moet ze kennen en ze op dezelfde manier gebruiken, anders raakt de hond in de war. Elke keer als de hond een commando opvolgt, moet je hem belonen. Je kunt dit doen door hem iets lekkers te geven. Maar je kunt hem ook aaien of complimentjes geven, zoals ‘braaf’ en ‘goed zo’. Zo merkt hij dat je tevreden bent.

Veel hondenbezitters gaan met hun pup naar een hondenschool. Hier leert hij de commando’s en alledaagse dingen. Bijvoorbeeld hoe hij mee moet lopen aan de riem zonder te trekken. Ook spelen honden hier met andere honden. Zo kun je voorkomen dat een hond agressief of angstig wordt bij andere honden. Niet alleen de pup leert van zo’n cursus. Het baasje leert er hoe hij een pup moet opvoeden.