helpende honden

Helpende honden

Honden doen allerlei taken voor mensen. Om deze taken te kunnen doen, hebben honden een speciale training gehad.

  • – Jachthonden helpen jagers. Met hun jachtinstinct en goede neus sporen ze de prooi op en brengen deze naar de jager.
  • – Schaapshonden helpen de herder om een groep schapen bij elkaar te houden.
  • – Sledehonden trekken sleeën over de sneeuw. Tegenwoordig nemen sneeuwscooters hun werk steeds meer over. Sledehonden doen nu vooral wedstrijden.
  • – Politiehonden helpen bij het speuren naar drugs, explosieven, etc.
  • – Reddingshonden kunnen met hun neus mensen opsporen die in het water of onder sneeuw of puin zijn beland.
  • – Blindengeleidehonden helpen hun blinde baasje in het verkeer. Ze waarschuwen als er een stoeprand komt en letten op of er niets is waartegen het baasje zich kan stoten.
  • – Hulphonden maken deuren open en rapen spullen op voor mensen in een rolstoel.

Een hond uitkiezen

Denk goed na voordat je een hond koopt. Heel wat mensen schaffen een jong hondje aan omdat hij er zo schattig uitziet. Ze bedenken niet dat hij groot wordt en veel zorg en aandacht vraagt. Na een tijdje willen ze de hond niet meer.
Zo belanden er elk jaar 25.000 honden in een dierenasiel. Alle honden in het asiel wachten op een nieuw baasje. Dus als je graag een hond wilt hebben, kun je in een dierenasiel terecht. Ook kun je een hond kopen bij iemand (een fokker) die ervoor zorgt dat een hond jonge hondjes krijgt.

Koop je een rashond, dan heeft hij een stamboom. Op dit papier staan allemaal gegevens. Bijvoorbeeld het ras, de geboortedatum, de kleur van de hond en wie zijn ouders en voorouders zijn. Rashonden zijn duurder dan honden zonder stamboom.

Bedenk ook dat honden niet overal welkom zijn. Het is bijvoorbeeld belangrijk om na te vragen of honden mee mogen naar het vakantieadres. Ga je met je hond naar het buitenland, dan moet je een bewijs meenemen dat hij is ingeënt.

Wennen

Een jonge pup kun je al uitzoeken als hij nog maar een paar weken oud is. Je ziet dan alle broertjes en zusjes uit hetzelfde nest. Als de pup zeven of acht weken oud is, kun je hem gaan ophalen. In het begin zal de pup zijn familie missen. Als zijn nieuwe baasje kun je van alles doen om hem zich thuis te laten voelen. Laat hem bijvoorbeeld zijn nieuwe huis verkennen en geef hem een vaste slaapplaats. Al snel zal de hond zich aan jou en het huis hechten.

Een puppy zal zich niet zo alleen voelen als hij een wekker en een warme kruik krijgt. Het tikken van de wekker lijkt namelijk op de hartslag van zijn moeder.