Hond verzorgen

Verzorging en uitlaten

Verzorging

Zodra de pup wordt verkocht zal hij of zij geen melk van de eigen moeder meer ontvangen. Hij krijgt nu alleen vlees en groenten te eten. Er is ook speciaal hondenvoer. Je kunt kiezen uit droogvoer (brokjes) en vochtig voer (blikvoer). Een pup eet drie of vier keer per dag een klein beetje. Als hij volwassen is, heeft hij genoeg aan twee keer per dag. Ook een hondenkoek of hondensnoep vindt hij erg lekker. Hij knaagt graag op een bot. Zo houdt hij zijn gebit schoon en gezond. Ook moet er altijd vers, schoon water klaarstaan. Het is bedoeling dat je meerdere keren per dag zijn of haar water verschoond.

Uitlaten

Alle honden hebben beweging nodig om gezond te blijven. Het ene ras wat meer dan het andere. De meeste honden genieten van een wandeling. Meestal gaat de hond aan de lijn. De riem kan alleen af op een plaats waar veel ruimte is. Daar kan hij vrij rondlopen, rennen en spelen. Niet iedereen vindt het leuk om een loslopende hond tegen te komen. Ook in het bos moet hij meestal aan de lijn. Want een loslopende hond kan bijvoorbeeld een broedende vogel storen of achter een hert aan gaan.

Je moet een hond drie of vier keer per dag uitlaten. Als hij buiten is, zal hij ook plassen en poepen. Een hondentoilet is daar een goede plaats voor. Poept de hond op de stoep of op het speelveldje, dan moet zijn baas het opruimen. Eigenlijk moet hij bij elke wandeling een schepje en zakje meenemen. Want niemand vindt het leuk om in de poep te trappen!