Behendigheidsoefeningen voor de hond

Behendigheidsoefeningen voor de hond

Je hebt geen groot hondentrainingsgebied nodig om behendigheid te trainen. In jouw eigen tuin kun je vele kleine oefeningen met jouw hond uitproberen. Wat heb je nodig voor behendigheid in de tuin?

Absoluut geschikt behendigheidsmateriaal:

-Tunnel

-Banden of ringen

-Slalom (gemaakt met 10 of 12 stokken)

Wip

Wil je per se een wip, dan is een wip met een lengte van 3 m genoeg. Deze zijn niet zo lang en zeer stabiel. Zelfs een grote hond kan er dus veilig overheen lopen. Koop niet zo klein plastic wipje die vaak verkrijgbaar zijn in de dierenzaken. Dit is goed puppyspeelgoed, bedoelt voor hele kleine hondjes en totaal niet goed voor grotere honden en ze zijn ook niet bruikbaar voor de echt serieuze behendigheid. Zorg ervoor dat je stabiele en veilige apparaten koopt. En natuurlijk veel snoepjes en koekjes om ze te belonen, speelgoed en gezelligheid.

Behendigheidsoefeningen voor weinig ruimte

Obstakels

Plaats twee hindernissen op een rij. Bij deze oefening liggen de individuele hindernissen altijd zes stappen uit elkaar. Leg de lat niet te hoog. Laat je hond over een hindernis springen.

In het begin loop je enthousiast met hem mee en spring je ook nog eens met hem mee. Beloon de hond elke keer dat hij iets goed doet. Speel met hem, behendigheid is leuk! Wanneer jouw hond het principe begrijpt, loop je naast het obstakel terwijl de hond springt. Dan maak je twee sprongen achter elkaar. Roep je trouwe viervoeter en beloon hem.
Als dat werkt, ga dan voorbij de tweede ring voordat je hem roept. Als jouw hond zo ver komt, is er een grotere beloning. Nu is het tijd voor een derde hindernis.

Schik drie stokken zodat ze een boog vormen. Wanneer je met je hond door deze obstakels heen gaat, loop je zelf altijd de binnenbocht, de korte afstand. Dit is makkelijker voor je. Jouw hond kan sneller rennen dan jij. Zorg ervoor dat de hond altijd op jou gefocust is. Als hij afgeleid is, praat dan even kort met hem, zodat hij weet wat er van hem verlangd wordt.

Wanneer de hond aan jouw linkerhand loopt, gebruik dan de linkerhand en -schouder om hem te laten zien waar hij heen moet. Staat de hond rechts van je dan natuurlijk met de rechterhand.

Tunnel

Als de hond de tunnel eenmaal heeft leren kennen kun je nu de tunnel installeren. Leg de tunnel tot aan de hindernissen om een ​​cirkel te vormen. Oefen de cirkel met de klok mee en vervolgens tegen de klok in. Je kunt ook twee horden naast elkaar zetten. Buig de tunnel in een U-vorm en plaats deze voor de sprongen. Doe dit op zo een wijze dat elke tunnelingang naar een sprong wijst.

Wip

Het is het beste om de wip te trainen met een assistent. Leid de hond op de wip. Houd hem stevig vast om ervoor te zorgen dat hij niet valt, of ervan af springt. Verleid hem met wat lekkers. De helper houdt de wip op de grond totdat jij de hond over het kantelpunt hebt geleid. Nu tilt de helper langzaam de plank van de wip op, tot het andere uiteinde de grond raakt.

Daar moet je wel voorzichtig mee zijn. De meeste honden vinden dit eng en willen er dan afspringen. Dit moet je in ieder geval voorkomen, want de hond kan zichzelf verwonden. Laat jouw hond langzaam lopen totdat hij de grond raakt. Je herhaalt deze oefening de komende dagen totdat de hond de onzekerheid heeft overwonnen.

Behendigheidsoefeningen voor de tuin in de tuin: Hoe nu verder?

Je kunt deze kleine behendigheidsoefeningen in de tuin op elk moment aanvullen en uitbreiden met extra uitrusting zoals banden of de slalom. Apparaten waar de hond nog niet mee bekend is, moet je eerst goed met hem of haar oefenen. Let altijd goed op jouw hond. Begin langzaam, neem pauzes, overweldig hem niet. En vooral veel plezier samen!