Hoe beloon ik mijn hond op de juiste manier?

Hoe beloon ik mijn hond op de juiste manier?

Hoe beloon ik mijn hond op de juiste manier

Waarom zou je je hond belonen? Nog een vraag: waarom rijd je elke dag naar je werk? Omdat je je anders verveelt, of omdat je aan het eind van de maand je loon krijgt?

Je hond belonen

Jij wilt dat jouw hond een trouwe metgezel en gezinslid wordt. Om dit te laten werken, moet hij veel leren. Hij moet weten hoe hij zich in huis moet gedragen (niet bedelen aan tafel, slapen in een mand, enz.), hoe hij zich netjes moet gedragen met vreemden en honden, niet aan de lijn trekken enzovoort. Dat vraagt ​​veel training.

Als je de training met je hond spannend en afwisselend maakt, zal je hond enthousiast meedoen. Met de juiste beloning leert hij sneller, geniet je allebei van de training en versterk je ook je band. Als je je hond goed wilt belonen, speelt timing een belangrijke rol.

De viervoeter moet de beloning meteen kunnen koppelen aan zijn correct uitgevoerde gedrag. Als de hond bijvoorbeeld het commando “zit” krijgt : Jouw hond gaat zitten. Je haalt op je gemakje een traktatie uit je zak, je treuzelt een beetje en tegen de tijd dat je het hebt gepakt is hij alweer opgestaan.

Wat leerde hij hiervan?

Ik krijg een traktatie als ik opsta. Hij associeert het niet meer met zitten. Hij is van mening dat hij na de “zit” even moet gaan zitten en meteen weer moet opstaan. Niet goed van je. De traktatie moet dan ook onmiddellijk komen, dus voordat hij opstaat. Dan begrijpt hij dat je wilt dat hij zit en blijft zitten.

Dat is niet altijd gemakkelijk. Vooral jonge honden hebben nog maar nauwelijks hun kont op de grond, en oeps, hij staat alweer. Een klikker gebruiken is dan makkelijker. Een markeerwoord zou hier ook goed kunnen werken. Hierdoor kun je precies op het juiste moment bevestigen.

Belangrijk om te weten: Klikkers of een commando zijn geen beloning, ze zijn een belofte dat er een beloning zal volgen.

Conditionering op de klikker of commando

Uw hond moet leren dat er iets positiefs volgt op de klik of het commando. Klik of zeg het woord en geef hem meteen een (zeer) goede traktatie.
Dit herhaal je ongeveer 20 keer.

Doe na een pauze nog eens 10 tot 15 herhalingen. Daarna koppelt hij het geluid aan een traktatie.

Je klikt op het moment dat de hond met zijn achterwerk de grond raakt. Nu kun je de traktatie uitzoeken. Jouw hond weet dat hij het goed heeft gedaan, hij krijgt zijn traktatie voor grondcontact. Hij voelt zich bevestigd in zijn acties. Dat zijn prettige dingen die men graag herhaalt.

Je hond goed belonen, alleen met lekkers?

Beloon je trouwe viervoeter met wat hij het lekkerst of het leukst vindt. Het kan eten zijn, het kan een balspel zijn, met hem touwtrekken of een stukje hardlopen.

Traktaties zijn een goede zaak om nieuwe dingen te leren. In het bovenstaande voorbeeld was het zitten. Zodra hij begrijpt waar het om gaat, beloon je hem met zijn favoriete spel of favoriete eten. Het moet voor hem de moeite waard zijn om met hem samen te werken. Denk er eens over na, waar zou je als totale voetbalfan liever voor werken? Voor een kaartje voor een topwedstrijd van je favoriete team of voor een jaarabonnement op een fietsmagazine?

Je gaat met je viervoeter naar het park, waar altijd veel honden zijn. Zijn beste vriend is er al. Natuurlijk, zo snel als zijn hondenpoten hem kunnen dragen wil hij daarheen rennen. Als goedgetrainde hond weet hij dat hij eerst moet gaan zitten van je, dan haalt het baasje pas de lijn los (hij zit nog steeds). Nu wil hij dus geen traktatie voor het zitten van je, hij wil naar zijn vriendje(s).

De lekkernijen die de hond tijdens de training verzamelt, moet je wel aftrekken van wat hij dagelijks mag eten. Anders zou hij al snel gewichtsproblemen krijgen.

Afwisselend belonen: herhaaldelijk dezelfde beloning geven wordt al snel saai

Breng spanning in het spel door te variëren. Vandaag hebben we worstjes, morgen spelen we een balletje, overmorgen rennen we door de wei, dan hebben we gedroogd vlees. Als je hond een oefening kan doen, beloon je hem niet meer elke keer. Hij krijgt iets na een periode, 5 minuten, 10 keer heen en weer rennen, over een grote sloot springen, dus gewoon af en toe.

Op gepaste wijze belonen

Het wordt nog leuker als je een heel speciaal speeltje hebt dat hij alleen voor deze ene keer of gelegenheid krijgt. Zelfs als een hond een oefening onder de knie heeft, moet je niet vergeten deze verbaal te erkennen door “Goed zo” te zeggen.

Je hoeft niet langer een 10-jarige hond elke keer te belonen voor elke correct uitgevoerde “zit”. Je moet het nog steeds wel van tijd tot tijd doen, anders zal het geleidelijk vervagen. Bij een puppy of jonge hond daarentegen is het wel essentieel. Hij heeft nog veel bevestiging nodig van zijn daden. Over het algemeen moet je nieuw geleerde oefeningen vaker en met een hogere kwaliteit bevestigen.

Verbaal belonen

Ook vriendelijke woorden op een hoge toon hebben een positief effect. Zet een vriendelijk gezicht op, dat vergroot het effect. De hond goed belonen is een van de geheimen van goede trainingsresultaten.