Schotse Collie

De Schotse Collie, andere benaming de Schotse Herdershond is een intelligente hondenras en zeer geschikt als familiehond. Met hun bijzondere uiterlijk maken ze indruk. Daarnaast zijn deze trouwe viervoeters zijn makkelijk in de opvoeding. Ze beschikken wel over een grote berg energie, beweging is dus een belangrijke factor.

Uiterlijk van de Schotse Collie

Er zijn twee verschillende soorten Schotse Collies. De kortharige en de langharige. De langharige komt het meeste voor. Deze is vooral populair door zijn prachtige uiterlijk. De Schotse Collie is een zeer sterke hond. Het is ras is vrij fors en slank. Het heeft een spitsvormige kop en een zwarte snuit met meestal een lichte punt. De ogen zijn amandelvormig met een donkerbruine kleur. Soms wijkt de kleur af maar dit komt bijna niet voor. De tanden van de schotse collie zitten in een schaargebit.  Vaak een wat dikkere witte kraag. Het ras heeft opstaande oren met vouwtjes naar voren. De staart van deze viervoeter heeft een normale lengte met een krul of een twist en wordt naar beneden toe gedragen. Verder heeft het korte pootjes.

schotse collie

De schotse collie wordt in verschillende kleurvariëteiten gefokt. De meest voorkomende zijn de Tricolor en de Sable. Bij de Tricolor is de collie zwart met bruine tekeningen. Zowel de pootjes als de kraag zijn wit. De Sable is ook zwart maar dan met rood. Ook bij deze zijn de kraag en de poten wit.  Naast deze variëteiten heb je ook nog de zogenaamde Bi Black (zwart met wit), Bi Blue (grijs met wit), Blue Merle (Grijs met bruin) en als laatst de Double Merle waarbij de vacht helemaal wit is. Dit komt in Nederland niet voor omdat het verboden is op dit te fokken. Deze honden worden in veel gevallen geboren met afwijkingen. Zo zijn ze vaak doof en of blind.

De hoogte van de reu is gemiddeld 61 tot 66 centimeter. Het gewicht moet schommelen tussen de 23 en 29 kilo. De teefjes zijn wat kleiner. Tussen de 56 en 61 centimeter hoog en 27 tot 34 kilo zwaar. De levensduur bij een gezonde schotse herdershond is gemiddeld 15 jaar.

Karakter

Een zeer slimme hond, leergierig, speels, gevoelig, zachtaardig en met ervaring; een ras die zeer eenvoudig te trainen is. Zo kun je de Schotse Collie in een paar woorden omschrijven. Blaffen doen ze weinig. Ze kunnen uitstekend omgaan met andere huisdieren en zijn ook zeer zeker een kindervriend. Ze hechten waarde aan waakheid dus hou er rekening mee dat ze hun baasjes altijd willen beschermen. Agressie komt normaal gesproken niet voor maar kijken vaak wel de kat uit de boom wanneer ze niet direct een positief gevoel hebben. Het is een energieke hond die dagelijks beweging nodig heeft. Minimaal één stevige wandeling per dag. Doe je dit niet, kan de hond zich gaan vervelen en besluiten om te gaan blaffen of zelfs dingen stuk te maken. Omdat het een zachtaardig en gevoelig ras is, is het belangrijk om de viervoeter op een kalme manier op te voeden. Streng opvoeden zal averechts werken. Te veel alleen thuis zitten is de collie geen fan van.

Geschiedenis

Waar de Schotse Collie precies vandaan komt is vandaag de dag nog niet steeds precies bekend. Al eeuwenlang is het een hardwerkende herdershond . Het ras was vooral bekend in Schotland. De eerdere collies waren van kleiner formaat en werden voor verschillende dingen gebruikt. Bijvoorbeeld als bewaker van de koeien en schapen op de markt in Engeland en Schotland. Maar ook deden ze dienst als reddingshond voor mensen die in gevaarlijke situatie zaten in het water. Een echte alleskunner. Het ras is bekend als huisdier van Koningin Victoria, maar ook van de bekende televisie serie Lassie. Door de jaren heen heeft het ook verschillende namen gekend; Schotse Dwerg Collie, Shetland Collie, Shetland Sheepdog en Sheltie.

De serie Lassie was te zien op de televisie in het jaar 1954 tot 1973.

Verzorging

De verzorging hangt af van of je een kortharige of een langharige schotse collie heb. De langharige heeft logischerwijs meer aandacht aan de verzorging nodig. Het ras heeft een lange vacht en verharen doet het veel. Je moet hem regelmatig kammen om er voor te zorgen dat het vacht zo min mogelijk verharingsperiodes te creëren.  Zeker minimaal twee keer in de week. Ook voorkom je hiermee klitten en haal je het vuil weg uit zijn vacht. Zit de trouwe viervoeter in de verharingsperiode kam hem dan iedere dag. Het gebruik van hondenshampoo en in bad stoppen niet te vaak want hiermee verwijder je zijn natuurlijke beschermlaag